Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că internetul poate juca un rol hotărâtor atunci când vorbim de politică. Am văzut asta în Statele Unite și chiar de curând în România, cu ocazia alegerilor europarlamentare și a referendumului pentru justiție.
Care vor fi candidații la alegerile prezidențiale din 2019? Nici nu prea contează, atât timp cât creativitatea managerilor de campanie este cea care primează. Cel care va avea cel mai bun concept, cea mai bună strategie de promovare, dar mai ales, cea mai bună reputatie online, va fi cel care va primi cele mai multe ștampile de la votanții internauți.
Succesul se măsoară în “viral”
Frumusețea internetului este că aduce lumii transparență. Astăzi, poți ajunge celebru peste noapte dacă vii cu ceva care captează atenția publicului dornic de senzațional. Între banal și viral stă doar o sclipire de geniu!
Daca în trecut experiența și reușitele într-un anumit domeniu erau un lucru necesar pentru un candidat la prezidențiale, astăzi lucrurile nu mai stau așa. Totul ține de cum te prezinți acum și de cum răspunzi la provocările cu care se confruntă societatea ocupată.
Jonah Berger și Katherine Milkman au ajuns la concluzia că factorii cheie pentru a realiza un conținut viral sunt emoția și excitația. De aceea, agențiile de PR și managerii implicați în campanie trebuie să depună eforturi pentru a concepe știri care să stârnească emoții puternice în rândul internauților.
În campanie electorală orice lucru mic devine o faptă “bună”
Un manager de campanie iscusit știe că trebuie să studieze cu atenție profilul candidatului pentru a-i asigura o bună reputație online. Totul ține de a spune o poveste care să pună într-o lumina pozitivă candidatul. Detalii precum felul în care se îmbracă, ce mănâncă sau ce citește, sunt doar câteva exemple de argumente ce pot fi folosite pentru a atrage atenția internauților și a câștigă like-urile lor.
Reputația online nu are legătură cu ce își dorește un politician să spună, ci mai degrabă cu ce vor oamenii să audă
Odată cu integrarea rețelelor sociale în viață de zi cu zi, o distorsiune numită filtrarea selectivă sau eroarea de confirmare a căpătat amploare în rândul internauților. Aceasta reprezintă tendința de a selecta informațiile care să ne confirme alegerile, prejudecățile sau perspectivele și, în același timp, ignorarea celor care nu sunt în concordanță cu acestea.
De aceea, candidatul care dorește să își construiască o reputație online de succes trebuie să fie atent la problemele care macină votanții, dar mai ales să propună soluții pentru acestea. Pe lângă acestea, este important să fie la curent cu noutățile de zi cu zi care devin virale, pentru a putea emite păreri în asentimentul internauților.
Internetul te ridică, internetul te coboară
Pe de alta parte, internetul este și o sabie cu două tăișuri. Pe cât de repede poți ajunge celebru, pe atât de repede îți poți pierde reputația pe care ți-ai construit-o. Reactiile internauților pot fi monitorizate ușor urmărind feed-urile din social media sau ultimele știri apărute în Google News.
În aceste situații, timpul joacă un rol esențial. Alegerea momentului perfect pentru un contra-atac va face diferența între eșec sau succes. Totodata, este indicat ca reacțiile să vină în social media, mai degrabă decât pe canalele media tradiționale, pentru că internauții urmăresc frecvent feed-urile de postări pentru a fi la curent cu ultimele noutăți.
Concluzii
Fără îndoială în era internetului nu mai este suficient să apari la TV îmbrăcat la costum și cu pantofii lustruiți. Pentru a obține simpatia internauților este de nevoie de mai mult de atât.
Bătălia către șefia statului este crâncenă, iar cei care se înscriu în cursă trebuie să facă tot posibilul pentru a cuceri inima celor peste 11 milioane de români cu acces la internet.
O strategie puternică de management a reputației online este imperativă. Aceasta trebuie să aibă în vedere nu doar portretizarea unei imagini pozitive, ci și monitorizarea constanța a feed-urilor din social media, a știrilor din Google și a conținutului de pe Youtube.
A asculta vocea “Internetului” si a arăta interes față de problemele care preocupă votanții este esential pentru o campanie de promovare de succes.