Uncategorized

Ce este un comunicat de presa si cum se redacteaza

comunicat-de-presa

Comunicatul de presă reprezinta cea mai flexibilă soluție de promovare online – pentru că, în primul rând, un comunicat de presă poate atrage noi clienți, în funcție de canalele de propagare. In al doilea rând, reprezintă cea mai naturală formă de promovare seo (pentru necunoscători: cea mai fiabilă soluție de a urca în motoarele de căutare).

Desi Matt Cutts a declarat la un moment dat ca din punct de vedere SEO comunicatele de presa nu au valoare, webmasterii stiu deja ca acest lucru nu este valabil. Sigur ca, la fel ca si in cazul altor metode de promovare, indicat ar fi sa nu facem abuz de aceasta tehnica.

Diferenta intre un post pe blog si un comunicat de presa este in principal metoda de redactare. Un comunicat de presa este in general redactat intr-un mod formal, cu obiective clar definite de cele mai multe ori cu cat mai putine detalii tehnice sau termeni de specialitate. Pe cand un post pe blog se poate redacta intr-un mod mai informal, se poate face “abuz” de termeni tehnici sau de specialitate, eventual chiar exemple.

Comunicatul de presă te poate urca în topul rezultatelor Google

Dacă înainte, prin SEO se înțelegea să ai cat mai multe linkuri și se punea accentul pe cantitate si nu pe calitate, astăzi SEO reprezintă mai multă relevanță pentru utilizatorii de internet – pentru că Google, prin noile sale update-uri ale algoritmilor de căutare, pune mai mult accent pe conținut de calitate și mai puțin pe numărul de linkuri. Înainte era “la modă” să-ți înscrii site-ul în cat mai multe directoare web; astăzi se practică înscrierea pe site-uri care oferă suport pentru comunicate de presă.

Cum se scrie un comunicat de presă și ce trebuie să transmită?

Un comunicat de presă are principalul rol de a informa publicul vis-a-vis de un produs, serviciu sau eveniment și poate fi privit ca o știre, însă până la un anumit punct – pentru că știrea relatează platonic si obiectiv anumite întâmplări, comunicatul de presă intră mai mult în amănunte explicând utilitatea, designul (dacă este cazul), funcționalitatea și chiar prețul pentru ceea ce promovează. În concluzie, comunicatul de presă transmite mai mult decât “avem un produs, uite-l aici” – motiv pentru care publicul nici nu-l percepe ca pe o reclamă, pentru că oferă informații utile, gratuit!

Cum se scrie un comunicat de presa

1. Titlul – Din experiență, aș tinde să spun că titlul merge creat chiar după finalizarea comunicatului de presă, pentru că abia după ce avem o imagine de ansamblu a ceea ce-am scris putem da un titlu relevant. Mai mult de atât, dacă se pot include 1-2 cuvinte cheie este mai mult decât perfect, însă aceasta tehnică trebuie aplicată natural, fără a afecta ideea de titlu.

2. Lead-ul – Lead-ul este ca o introducere pentru întregul comunicat de presă și nu este deloc de neglijat, pentru că poate influența rata de citire. Multe site-uri de comunicate de presă afișează un “excerpt” (rezumat) al comunicatului, ca apoi, dacă cititorul este interesat, să poată fi deschis prin click pe titlu. Dacă lead-ul nu stârnește interes, comunicatul de presă va avea o rată de citire mai scăzută.

3. Conținutul de bază a comunicatului – Evident, cea mai importantă parte, pentru că aici este prezentat produsul, serviciul sau evenimentul pe care îl promovați. Aș recomanda tuturor să nu-și laude prea mult produsele, să fie la obiect, să pună accent pe funcționalitate și alte aspecte de interes pentru consumatorul ordinar; eventual sa faca o comparatie intre produsul propriu si competitia. Dacă un comunicat de presă tinde să fie prea “comercial” își pierde credibilitatea și chiar cititorii. Pentru a evita greșelile și pentru a investi în imagine, multe companii, dar și persoane fizice, aleg un web copywriter care să le redacteze comunicatul de presă.

4. Încheierea – Dacă stăm bine și ne gândim, încheierea unui comunicat de presă este de asemenea o piesă foarte importantă pentru că informația prezentată la urmă este și cea cu care rămâne cititorul în cap. Vă dați seama că nimeni nu reține toate informațiile din cadrul unui articol, însă ultima propoziție va rămâne în capul cititorului chiar și după ce acesta iese de pe site. La final, în general, se scrie despre compania care s-a promovat sau produsul despre care s-a scris.

Însă, așa cum am spus și mai sus, dacă ții la imaginea ta – poți apela la un specialist in redactarea de articole (comunicate de presă, advertoriale, știri etc).

Lasa un comentariu

Comentariul tau*

Numele tau*
Site web