SEO

Notificare Google: GoogleBot nu poate accesa fisierele CSS si JS

Ieri am primit de la Google doua notificari care sunau asa:

“Googlebot nu poate accesa fisierele CSS si JS de pe site-ul X.

Sistemele Google au detectat recent o problemă legată de pagina de pornire, care afectează performanța algoritmilor noștri privind redarea și indexarea conținutului. Mai exact, Googlebot nu poate accesa fișierele JavaScript și/sau CSS din cauza restricțiilor din fișierul robots.txt. Aceste fișiere ajută Google să înțeleagă dacă site-ul funcționează corespunzător. Dacă blocați accesul la aceste elemente, clasările pot fi sub nivelul optim.”

notificare google

Aparent nu sunt singura care a primit aceasta notificare, deoarece se pare ca Google a inceput sa trimita astfel de mesaje in masa, in special celor care au bloguri pe wordpress.

In cazul in care ati primit o astfel de notificare nu trebuie sa va alarmati, deoarece site-ul dvs. nu va fi penalizat. Asa cum scrie si in notificare “daca blocati accesul la aceste elemente, clasarile POT fi sub nivelul optim.”

Nu este ceva tragic, deoarece aceasta problema se poate remedia foarte usor.

Cum puteti descoperi fisierele CSS si JS pe care Google nu le poate accesa?

Mult mai simplu decat va sugereaza Google in mesaj 🙂

Primul pas pe care trebuie sa il faceti este sa va logati in contul Google Search Console. Cautati in tabloul de bord categoria numita “Index Google”, dati click pe ea si apoi accesati “Resurse blocate”

resurse blocate Google

Cand veti accesa aceasta subcategorie, Google Search Console va va arata resursele blocate. Dati click pe fiecare URL care va apare pentru a vedea exact ce fisiere sunt blocate pe fiecare pagina. Daca veti gasi fisiere .css sau .js atunci trebuie sa mergeti in fisierul robots.txt al site-ului/blogului pentru a-l edita.

resurse blocate google

Cum puteti edita fisierul robots.txt pentru a remedia problema?

1. Descarcati un program de FTP, in cazul in care aveti unul treceti la pasul urmator. Puteti folosi Filezilla sau orice alt program.

2. Dupa ce ati descarcat programul, deschideti-l si introduceti datele de login. Daca nu le aveti, contactati compania unde aveti gazduit site-ul/blogul ca sa vi le dea.

filezilla login

3. Dupa ce v-ati logat, cautati fisierul Public_HTML si dati de doua ori click pe el.

fisier public html

4. In Public_HTML ar trebui sa gasiti fisierul robots.txt. Cand il gasiti dati click dreapta pe el si selectati edit/view. Astfel veti deschide fisierul.

robots txt ftp

5. Gasiti orice fisier .css sau .jp blocat si stergeti-l din lista. Daca aveti un blog pe wordpress stergeti toate fisierele de mai jos. Dupa ce le-ati sters salvati fisierul pe desktop.

sterge fisier css js

6. Dupa ce ati salvat fisierul pe desktop, trebuie sa mergeti din nou in programul FTP si sa dati dublu click pe fisierul robots.txt. Programul va va intreba daca vreti sa inlocuiti (overwrite) fisierul, dati click pe “OK”

overwrite

7. Dupa ce ati incarcat aceste schimbari, accesati site-ul/blogul si asigurati-va ca schimbarile din robots.txt au fost realizate.

robots.txt site

Astfel ati scapat de problema. Pentru cei care au un blog pe wordpress, modificarile se pot face si daca descarcati pluginul WP Robots.txt

S-ar putea sa iti placa si
Cum ma va afecta tranzitia la HTTPS din punct de vedere SEO?
Merita sa mai investesti bani in SEO in 2015?

Lasa un comentariu

Comentariul tau*

Numele tau*
Site web