Imi doream de mult timp sa scriu un articol despre retargeting, mai ales pentru ca am inceput tot mai des sa citesc mesaje ale utilizatorilor de internet care sunt „urmariti” de astfel de campanii. Adevarul este ca, nu este tocmai placut sa fii urmarit de aceeasi reclama, de la un magazin online, de unde ti-ai cumparat deja frigiderul acum trei luni.
Vestea buna este ca retargeting-ul poate fi o strategie de marketing online, extrem de valoroasa, care poate ajuta orice business online, daca este aplicata CORECT! Si da, am scris CORECT cu litere mari pentru ca este foarte important sa retinem acest aspect, de care vom discuta in cele ce urmeaza.
Site-urile de pe .com au implementat de multi ani aceasta tehnica de marketing automatizat, al carui rol este de a creste brand awarness-ul, ROI-ul si conversiile, insa in Romania este relativ recenta, asa ca in continuare va voi explica ce este retargeting-ul si cum poate el sa creasca afacerile online in mod spectaculos, la un cost relativ mic.
Cum functioneaza retargeting-ul
Proprietarii de business-uri online cheltuiesc foarte multi bani pentru a atrage vizitatori in magazinele online. Avand in vedere ca doar 2% dintre oamenii care intra pentru prima oara pe un site se transforma in clienti, oamenii de marketing au cautat solutii pentru a ajunge si la cei 98%, care doar studiaza piata si compara preturile, pentru a-i determina sa cumpere.
Solutia pentru a ajunge la potentialii clienti se numeste retargeting si este o forma de publicitate online, prin care afisezi mesaje personalizate celor care ti-au vizitat site-ul, dar care au plecat fara sa se aboneze la newsletter sau sa achizitioneze un produs sau serviciu. Scopul este sa-i readuci inapoi pe cei deja familiarizati cu brandul tau si sa le oferi exact ceea ce ei cauta, inaintea concurentei, crescand astfel rata de conversie.
O campanie de retargeting este foarte eficienta si din punct de vedere al costurilor, deoarece unele companii care ofera acest serviciu taxeaza la veniturile generate, ceea ce inseamna ca daca site-ul tau nu are vanzari mai mari in perioada urmatoare, nu platesti nimic. In plus, unele companii care ofera solutii de retargeting iti pun la dispozitie si o perioada de proba pentru a te convinge de puterile „magice” ale acestui tool de marketing automatizat.
Ce presupune o campanie de retargeting din punct de vedere tehnic
Un site care vrea sa implementeze o campanie de retargeting trebuie sa introduca cu cod pe toate paginile, care va inregistra un cookie in browserele userilor care intra pe ele. Astfel, cei care doar intra pe respectivul site si pleaca fara sa intreprinda vreo actiune, sunt identificati si li se afiseaza reclame personalizate pe urmatoarele site-uri pe care vor naviga. Acestia se reintorc si isi lasa datele pentru a profita de vreo promotie sau vor plati pentru un produs sau un serviciu. Cu siguranta, ai avut ocazia sa te familiarizezi cu fenomenul, atunci cand ai cautat un produs online si apoi ai fost urmarit timp de zile, saptamani sau chiar luni bune de reclamele companiei care il comercializeaza, neintelegand de unde stie ceea ce te intereseaza pe tine.
Cum arata o campanie de retargeting eficienta
Deoarece retargeting-ul este deja un fenomen intors pe toate partile pe .com, el a ajuns foarte specializat, ajungandu-se la retargeting on-site, retargeting off-site, email retrageting, search retargeting sau social media retargeting. Site-urile de afara au experimentat de-a lungul timpului si efectele secundare nedorite ale retargeting-ului, asa ca pentru a avea parte doar de beneficiile acestui instrument de marketing online trebuie sa tii cont neaparat de urmatoarele cinci sfaturi:
1. Seteaza o frecventa a reclamelor
Unul dintre cele mai mari reprosuri ale retargetingului este faptul ca urmareste oamenii cu reclame pe o perioada mare de timp. Multi s-au plans ca acestea sunt „enervante”, „obositoare” sau „sacaitoare”. Nimeni nu vrea sa vada mesajele unei companii in fiecare zi, oriunde ar naviga pe web. Cu timpul, se poate crea indiferenta fata de reclame sau chiar adversitate fata de compania respectiva, un lucru extrem de delicat. De aceea, o campanie de retargeting, care isi atinge scopurile, trebuie sa se limiteze la o perioada prestabilita si apoi sa inceteze. De asemenea, numarul de afisari a unei reclame trebuie limitat si el, pentru a nu agasa potentialul cumparator.
2. Segmenteaza audienta
Inainte de a demara o strategie de retargeting, trebuie sa-ti stabilesti foarte clar publicul tinta. Pentru acest lucru trebuie sa segmentezi audienta, in functie de actiunile pe care userii le intreprind pe site-ul tau si sa le afisezi reclame relevante lor. Astfel, brandul tau le transmite potentialilor clienti mesajul ca intelegi nevoile fiecaruia si esti gata sa le oferi o solutie pentru ele.
3. Fii creativ
Oamenii obosesc sa fie targetati cu aceleasi reclame de fiecare data, de aceea este important ca ele sa fie schimbate periodic. Conform studiilor de marketing, oamenii se desensibilizeaza, iar rata de click se micsoreza cu 50% dupa 5 luni de zile de vazut aceleasi mesaje. Retargeting-ul merge mana in mana cu creativitatea, asa ca nu neglija acest aspect. Schimba imaginile, culorile, mesajul sau call-to-action-ul si testeaza ce varianta are cel mai mare efect asupra potentialilor clienti.
4. Branduieste mesajele publicitare
Retargeting-ul este foarte eficient atat pentru companiile mari, cat si pentru cele mici deoarece creste foarte mult brand awareness-ul. De aceea, nu uita sa incluzi in mesajele tale personalizate elementele brandului tau (culori, motto, logo). Astfel, userilor le va fi foarte usor sa-ti recunoasca afacerea si sa capete incredere in ea.
5. Foloseste un call to action puternic
O campanie de retargeting trebuie sa fie foarte clara. Asta inseamna ca trebuie sa ceri celor care iti vad reclama ceva foarte simplu si relevant, pentru a-si creste vanzarile: poate vrei sa se inscrie la newsletter sau sa profite de o oferta limitata.
Un alt lucru important, un call to action este mult mai eficient atunci cand utilizatorilor li se cere sa indeplineasca o singura sarcina. Atunci cand folosesti fraze multiple care cer utilizatorilor sa indeplineasca mai multe task-uri, mesajul tau poate deveni confuz, iar utilizatorii isi pot pierde interesul crezand ca trebuie sa depuna mult efort.
Concluzie
Fara indoiala, retargeting-ul este o tehnica ce va fi folosita din ce in ce mai des de oamenii de marketing. Un STUDIU realizat in 2014, de Marin Software, arata ca mai mult de jumatate din companii se asteapta sa isi creasca bugetele pentru retargeting pe motoare de cautare, retele sociale si display, in urmatoarele 12 luni.
Cu siguranta, retargeting-ul este o tehnica de marketing online ce merita incercata, tinand cont de cele cinci sfaturi de mai sus.
Nu in ultimul rand, foloseste aceasta tehnica inteligent si nu iti irosi banii 😉