SEO Web Design

Site-urile parallax: Tot ce trebuie sa stii despre ele

Site-urile parallax arata exceptional! Desi aceasta tehnica de scrolling exista de ceva vreme, in ultimii doi – trei ani am inceput sa vedem creatii deosebite ale web designerilor. Parallax-ul  iti permite sa spui prin site-ul tau o poveste utilizatorului, sa ii transmiti informatie intr-un mod unic, prin care sa “digere” incet informatia, cu un singur click. Iata doua site-uri deosebite care sunt create folosind tehnica parallax:

Rimmel London

site rimmel london parallax scrolling

Sony

site sony parallax scrolling

Desi astfel de site-uri ofera utilizatorului o experienta fantastica, parallaxul este o tehnica nu tocmai agreata de motoarele de cautare, intrucat cele mai multe dintre ele sunt one-page (daca nu majoritatea), ceea ce inseamna ca tot continutul este intr-o singura pagina, adica pe homepage. Astfel utilizatorii au acces la informatie usor, insa motoarele de cautare au putine pagini de indexat si multa informatie de procesat. Mai mult decat atat, este foarte greu sa optimizezi un astfel de site pentru cateva expresii.

Cu toate astea, lucrurile nu stau atat de rau precum par. Exista modalitati prin care putem sa oferim in continuare o experienta deosebita utilizatorului, prin tehnica parallaxului, dar totodata sa avem si un site optimizat pentru motoarele de cautare.

Inainte de toate… ce este parallax scrolling?

Parallaxul a aparut, la inceput, din dorinta de a prezenta mai dinamic jocurile video. Imaginile care curg si care se “misca”, creeaza acel efect 3D, placut ochiului. Treptat, acest tip de design a inceput sa fie utilizat si de web designerii de site-uri, permitand derularea imaginilor, intr-un mod diferit de continutul aflat in prim plan. Efectul poate fi folosit in multe moduri si poate crea o imagine diferita a site-ului, dar totodata poate transmite o anumita senzatie utilizatorului.

Cel mai interesant la aceasta tehnica este ca, iti permite sa transmiti mai multa informatie utilizatorului, ca printr-o poveste, fara ca acesta sa migreze pe diferite pagini si fara sa il plictisesti. Imaginile care curg trebuie sa se potriveasca perfect cu povestea pe care doresti sa o transmiti, daca doresti sa mentii atentia utilizatorilor.

Cum afecteaza parallax-ul SEO?

One page design

Imaginile si continutul intr-o singura pagina fac aceasta tehnica deosebita, dar totodata si o problema pentru motoarele de cautare. Motoarele de cautare prefera site-urile bogate in continut, cu pagini multiple, care ofera informatia pe care utilizatorul o cauta. Insa, site-urile parallax sunt in general one page, ceea ce inseamna ca avem un singur H1, un singur bloc de meta taguri, un singur URL si un singur cuvant cheie in el. Toate acestea duc la:

  • o viteza slaba a site-ului – din cauza imaginilor multiple, site-urile parallax se incarca mai greu. Motoarele de cautare prefera site-urile care se incarca rapid. In plus, nimanui nu-i place sa astepte mai mult de cateva secunde sa se incarce site-ul.
  • probleme in optimizarea pe mai multe cuvinte cheie – un site cu o singura pagina este dificil de optimizat pe mai multe cuvinte cheie, spre deosebire de site-urile cu pagini multiple
  • un site neprietenos cu dispozitivele mobile – majoritatea site-urilor parallax nu functioneaza prea bine pe dispozitivele mobile. Avand in vedere ca jumatate din traficul de pe internet, este realizat de pe dispozitive mobile, aceasta poate fi o problema majora pentru un business.
  • un site neprietenos cu browserele – este posibil ca un site parallax sa nu functioneze prea bine pe anumite browsere. Sunt necesare teste suplimentare pentru a te asigura ca functioneaza perfect pe toate browserele.
  • o monitorizare dificila a comportamentului utilizatorilor – este dificil de monitorizat, in Google Analytics, comportamentului utilizatorilor, la un site parallax. Google Analytics foloseste un cod de urmarire JavaScript, pentru a monitoriza comportamentul utilizatorilor, motiv pentru care este greu de determinat unde se indreapta cel mai mult trafic, intr-un site cu o singura pagina.

Cum sa optimizam un site parallax pentru motoarele de cautare?

Un site cu un design one page este dificil de targetat pe anumite expresii si acumuleaza si mai greu autoritate. Pentru a putea optimiza un site cu design parallax, trebuie sa il tratam ca orice alt site. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci si care te scapa de majoritatea problemelor este separarea paginilor. Din moment ce, cele mai multe probleme sunt din cauza design-ului one-page, separarea homepage-ului in mai multe pagini este cea mai buna solutie. Astfel, vei avea in continuare efectul de parallax, dar vei avea si mai multe pagini, pe care le vei putea optimiza pentru diferite cuvinte cheie, mai multe linkuri si, evident, mai multe meta taguri.

Daca nu iti doresti sa ai sectiuni separate, poti crea linkuri interne in diferite sectiuni dintr-un site cu design parallax, pentru a ajuta motoarele de cautare sa indexeze acel continut. Astfel vei avea mai multe pagini indexate si mai multe URL-uri, pe care le vei putea optimiza pe diferite cuvinte cheie.

Nu in ultimul rand, poti crea un blog pe care sa publici frecvent continut.

Concluzie

Personal, pot sa spun ca imi plac foarte mult site-urile parallax. Sunt de actualitate, ofera utilizatorului o experienta deosebita si cred ca pot fi o schimbare pozitiva pentru unele business-uri online, daca sunt implementate corect. Recomand site-urile parallax brandurilor si site-urilor mici, celor care au ca obiectiv sa rankeze bine pe o singura expresie sau pe un grup de cuvinte cheie, care sunt inrudite.

S-ar putea sa iti placa si
Merita sa mai investesti bani in SEO in 2015?
Google: Poti sa iti revii dupa o penalizare Penguin?

Lasa un comentariu

Comentariul tau*

Numele tau*
Site web