La fiecare sfarsit de an apar tot felul de articole cu previziuni si trenduri pentru anul urmator. Titluri precum “Ce ne rezerva astrele pentru anul urmator?” sau “Previziunile Mamei Omida pentru anul viitor…” ne umplu casuta de email, si asa asaltata de promotiile de Craciun.
Si pentru ca ma consider o “alpinista” a motoarelor de cautare 🙂 m-am gandit sa vin si eu cu cateva trenduri si previziuni in marketing digital, pentru anul 2016.
- Viitorul este mobile
Dupa cum bine stiti, cuvantul “mobile” a fost pe buzele tuturor marketerilor, in 2015. Jumatate din cautarile pe Google sunt realizate de pe un dispozitiv mobil, iar Romania nu este departe de aceste cifre, daca stam sa ne gandim ca unul din doi romani are un smartphone.
Ce inseamna asta pentru afacerea ta?
Este evident ca nu mai este suficient doar sa ai un site responsive si mobile friendly. Strategia ta trebuie sa mearga un pic mai departe si aici ma refer la faptul ca, trebuie sa faci tot posibil ca utilizatorul sa aiba parte de o experienta perfecta, atunci cand iti acceseaza site-ul de pe mobil.
Cand te gandesti la cum va arata site-ul tau pe desktop, trebuie sa iei in considerare si cum va arata pe mobile. Se vad produsele bine? Apar detalii care ar putea fi importante pentru utilizator? Se poate plasa o comanda usor de pe site? Sunt doar cateva intrebari la care ar trebui sa te gandesti.
Imaginea de mai sus ilustreaza perfect diferenta intre cum arata un site pe mobile in trecut si cum arata astazi. De remarcat cat de “aerisit” este design-ul actual si cum este impartita pagina, pentru a scoate in evidenta detalii importante pentru utilizatori.
2. Comportamentul de cumparare al consumatorilor va deveni din ce in ce mai complex
In continuare, decizia de cumparare a consumatorului va deveni din ce in ce mai complexa. Iata un exemplu, realizat de analistii de la GFK, care ne arata cat de complexa este decizia de cumparare a consumatorilor si cat de complicat a deveni traseul clientilor, pe un domeniu competitiv , ca cel al asigurarilor.
Sursa: http://blog.gfk.com/2014/08/how-people-buy-car-insurance-part-1-the-research-phase/
Timp de 35 de zile, aproximativ 9 din 10 vizitatori au cautat online asigurari si au accesat in medie cinci site-uri diferite, pe care au petrecut aproximativ 45 de minute.
3. Google Knowledge Graph va prelua controlul
Fara indoiala Google isi canalizeaza din ce in ce mai multe resurse pentru a intelege si a intui comportamentului utilizatorului. Din acest motiv a lansat si Google Knowledge Graph care a castigat deja teren. Daca inca nu ai aflat ce este Google Knowledge Graph, fa o cautare pe Google dupa numele unui film sau al unui politician celebru. In partea din dreapta, vei vedea o caseta, care contine informatii colectate de Knowledge Graph. Acesta functie exista doar pentru a raspunde la intrebarile utilizatorilor pe baza informatiilor preluate de la diverse surse, scutindu-i astfel pe utilizatori de a mai accesa si alte pagini.
In momentul actual, Google Knowledge Graph se rezuma doar la a afisa intr-o caseta din dreapta cateva informatii, insa in urmatorii doi ani se va dezvolta, cu siguranta, si probabil va avea un impact puternic asupra traficului. Knowledge Graph va colecta si mai multe informatii, despre si mai multe subiecte. Exista voci care sustin ca, in viitor orice cautare generala va fi preluata de Knowledge Graph, care va afisa doar cateva linkuri externe in footer; de unde putem deduce ca va fi destul de greu sa mai listezi pe intrebari legate de informatii generale sau diverse subiecte.
Desi acest lucru va imbunatatii experienta utilizatorului, va ingreuna cu certitudine munca oamenilor de SEO, care se straduiesc sa obtina pozitii cat mai bune pentru site-uri. Motiv pentru care, optimizarea site-ului pentru Knowledge Graph va deveni esentiala pentru a supravietui online.
4. Numarul cautarilor vocale va creste
Data viitoare cand folosesti Siri, Cortana sau Google Now, gandeste-te la cum au schimbat acestea modul in care faci cautari.
Atunci cand realizezi o cautare bazata pe text, vei tasta “magazine Lidl” si vei da click pe site-ul Lidl pentru a vedea unde este localizat. Insa, cand vei realiza o cautare vocala, vei spune “Care este cel mai apropiat Lidl?”. In loc sa deschizi browserul si sa tastezi in casuta de search, iti vei solicita asistenta si vei spune “Ok Google.”
Un studiu realizat de Google arata ca 55% dintre adolescenti folosesc cautarea vocala, in timp ce doar 40% dintre adulti folosesc aceasta functie. Cifrele nu indicata o majoritate covarsitoare, dar vor creste cu siguranta. Cautarile vocale vor deveni din ce in ce mai populare, pe masura ce tehnologia va evolua si va deveni mai precisa.
Pentru a-ti optimiza site-ul, scrie continut care sa raspunda la intrebari directe. Ofera utilizatorilor informatii specifice, de preferinta intr-un format care sa raspunda la o intrebare, cum ar fi “Ce carucior sa aleg?” si adauga fisiere audio pe site-ul tau.
5. Va fi monopol pe reclamele platite
In octombrie, Yahoo a anuntat ca a incheiat un parteneriat important cu Google. Mai exact, Yahoo va afisa rezultate din Google, atat organice cat si reclame platite, oferindu-ti astfel posibilitatea de a avea o vizibilitate mai buna. Yahoo va putea utiliza, de asemenea, si cautarile realizate de pe dispozitivele mobile din Google, fara nicio restrictie, ceea ce inseamna ca ar putea afisa doar rezultate din Google.
Ce impact va avea acest parteneriat in campaniile PPC?
Parteneriatul Yahoo/Google va permite reclamelor platite prin Google Adwords sa fie afisate si in rezultatele Yahoo. Ceea ce inseamna ca vei putea targeta utilizatorii care realizeaza cautari pe ambele motoare de cautare, prin Google Adwords.
Cu siguranta, nu sunt singurele tendinte de anul viitor si ca nu exista nicio garantie a modului cum vor evolua acestea. Insa, sfatul meu este sa le ai in vedere in strategia de marketing pe 2016. Cu cat incepi mai devreme sa implementezi noi practici digitale, cu atat vei avea timp mai mult la dispozitie sa iti ajustezi strategia si sa tii pasul cu schimbarile ce vor veni!