Am facut cunostinta cu termenul “SEO” undeva prin 2009, cand abia in terminam facultatea. De atunci si pana acum a facut parte din viata mea, iar prin intermendiul acestei activitati am ajuns sa cunosc foarte multe lucruri despre cum functioneaza motoarele de cautare si ce presupune promoarea unui business in online.
Desi de-a lungul anilor multe lucruri s-au schimbat (algoritmi, comportamentul utilizatorilor, tehnologia, etc.), scopul activitatii de SEO a ramas acelasi si anume acela de a ajuta companiile sa-si imbunatateasca prezenta in Google si conversiile.
Pentru cei care sunt interesati sa apeleze la servicii SEO, dar si pentru cei care investesc deja in astfel de servicii dar vor sa stie cum sa-si maximizeze investitia, am decis sa scriu acest articol. Mai jos veti gasi raspunsurile la cele mai comune intrebari la care am raspuns de-a lungul celor 10 ani de activitate ca specialist in acest domeniu.
Ce este SEO?
SEO, acronimul de la Search Engine Optimization, reprezinta activitatea care are ca scop cresterea traficului si a conversiilor unui site prin imbunatatirea prezentei sale in Google Organic, pe cuvinte cheie sau expresii relevante pentru domeniul de activitate. Atunci cand spun Google Organic ma refer la toate rezultatele listate “natural” in pagina pe care motorul de cautare le afiseaza deoarece le considera relevante pentru cautarea realizata.
Spre deosebire de rezultatele platite, care sunt listate doar atata timp cat compania care detine site-ul plateste, rezultatele organice sunt listate dupa o selectie bazata pe performantele site-ului atat din punct de vedere tehnic, cat si marketing.

Cu ajutorul “optimizarii SEO” (pleonasm folosit in Romania pentru a defini aceasta activitate) companiile pot “influenta” modul in care Google percepe site-urile acestora, deoarece aceasta activitate implica tehnici care au ca scop imbunatatirea site-ului pentru a multumi algoritmii Google. Astfel, companiile care detin site-uri isi asigura o pozitie cat mai fruntasa in listarea organica pe cuvintele cheie pe care le targeteaza. Cu cat site-ul este listat mai sus, cu atat exista mai multe sanse ca acesta sa obtina trafic si implicit, conversii.
Cu cine ar trebui sa lucrezi?
Realizarea unui audit SEO si conceperea unei strategii de promovare a site-ului, care sa tina cont de practicile recomandate de Google si sa aduca rezultate, poate necesita mult timp si efort. SEO nu este o stiinta exacta, deoarece principiile de lucru se schimba odata cu imbunatatirea algoritmilor si schimbarea comportamentului utilizatorului. Totodata, strategia de optimizare SEO este strans legata de specificul business-ului si oferta comerciala.
Stabilirea unor prioritati gresite si folosirea unor tactici care nu sunt recomandate de Google pot dauna site-ului. De aceea, pentru a te asigura ca beneficiezi de servicii SEO eficiente este foarte important cu cine lucrezi.
In acest sens, ai cinci optiuni la dispozitie. Da, pot parea multe insa fiecare vine cu avantaje si dezavantaje pe care ar fi bine sa le ai in vedere tinand cont de necesitatile tale. Hai sa le vedem:
- Sa iti promovezi singur propriul site
Promovarea propriului site poate fi o optiune buna, mai ales daca abia te-ai lansat pe piata sau business-ul pe care il detii este destul de mic. Poti invata destul de usor cum sa iti optimizezi paginile de produs, imaginile sau continutul pe care il publici pe site. Mai mult decat atat, poate fi si o optiune accesibila daca timpul iti permite.
Cu toate acestea, din cauza lipsei de experienta s-ar putea ca rezultatele sa intarzie sa apara sau sa nu apara deloc. Totodata, trebuie sa iei in considerare si timpul pe care il vei dedica pentru a te ocupa de sarcinile ce tin de optimizare. Daca incerci sa iti imparti timpul intre managementul business-ului si promovarea SEO, s-ar putea ca la un moment dat sa nu mai faci fata iar in cele din urma sa neglijezi una din cele doua. - Angajarea unui specialist SEO in-house
O alta optiune ar fi sa angajezi un specialist SEO in-house. Astfel, vei avea la dispozitie o persoana care se va dedica exclusiv site-ului tau. Ceea ce inseamna ca va invata si va intelege mult mai bine care sunt necesitatile tale sau produsele/serviciile pe care le oferi. Mai mult decat atat, iti va fi mai usor sa comunici si sa consolidezi o relatie cu acea persoana, deoarece ea va fi prezenta zilnic in compania ta si iti va fi mult mai usor sa o abordezi.
Fara indoiala este o optiune care iti ofera multe avantaje, insa cu pretul unui cost ridicat deoarece un specialist SEO castiga in medie 3.269 de Lei, poate chiar mai mult decat o agentie. Pe langa cunostintele cu care vine “la pachet”, salariul sau va include si costul cu tool-urile de analiza, fara care nu ar putea sa isi desfasoare activitatea intr-un mod profesionist. Si mai trebuie sa iei in considerare faptul ca business-ul tau se bazeaza pe abilitatile unui singur om, iar daca acestea nu sunt atat de ridicate, s-ar putea sa nu beneficiezi de rezultatele pe care ti le doresti. - Contractarea unei agentii SEO
La fel ca si angajarea unui specialist in-house, colaborarea cu o agentie care ofera servicii SEO iti aduce avantajul experientei. De fapt, o agentie ar trebui sa aiba mai multa experienta deoarece lucreaza pentru mai multe proiecte. In plus, agentiile care neglijeaza schimbarile de algoritmi facute de Google, nu rezista mult pe piata deoarece succesul business-ului lor se bazeaza foarte mult pe rezultatele aduse si recomandarile facute de antreprenori. Iar la toate acesta se adauga faptul ca poti renunta oricand la serviciile sale daca nu esti multumit.
Dezavantajul este ca nu vei avea pe cineva in persoana cu care sa comunici zi de zi. As putea spune ca vei avea mai mult o colaborare “virtuala”, deoarece cea mai mare parte a comunicarii va fi prin emailuri sau Skype. Iar acest lucru poate pune bariere in dezvoltarea strategiei si conceperea de noi idei de dezvoltare. Totodata, preturile practicate de agentiile cu experienta incep de la 500 de euro/luna. - Colaborarea cu un freelancer
In cazul in care contractarea unei agentii SEO nu este o optiune avantajoasa pentru tine, ai putea incerca sa colaborezi cu un freelancer. Astfel, vei avea parte de si mai multa atentie, deoarece freelancerii iau mai putine proiecte decat agentiile si vei plati si mai putin pentru ca freelancerii nu au costuri cu chiria sau salariile.
Insa, trebuie sa stii ca freelancerii, care sunt cu adevarat buni, sunt greu de gasit. De aceea, exista riscul sa pierzi mult timp si bani pentru a testa diferite persoane, care sa iti aduca rezultatele pe care ti le doresti. Iar pe langa asta, trebuie sa mai stii ca freelancerii fac, in general, mai mult consultanta si elaborare de strategie, iar redactarea continutului o externalizeaza. Ceea ce inseamna, ca risti sa pierzi din calitate la acest capitol. - Negocierea unui pachet cu o agentie de digital full-service
Agentiile de digital, care preiau de regula tot ce tine de promovarea in mediul online a unei companii, includ adesea in pachetelor lor si servicii SEO. Alegerea unui astfel de pachet iti ofera avantajul de a lucra cu o singura companie pentru implementarea strategiei de marketing online. De asemenea, vei beneficia si de avantaje in ceea ce priveste continutul, deoarece agentiile de digital investesc multi bani in departamentele de creatie.
Dezavantajul este ca vei da la schimb creatia pe know-now, pentru ca serviciile SEO nu sunt principalul obiect de activitate al agentiilor full-service, acestea fiind mai mult privite ca un bonus oferit companiilor. Totodata, costurile pentru un astfel de pachet sunt extrem de mari. De aceea, companiile care aleg aceasta optiune au, in general, o cifra de afaceri de peste sase zerouri.
Ce ar trebui sa includa orice contract de Servicii SEO?
Indiferent de optiunea aleasa, exista cateva lucruri dupa care te poti ghida pentru a te asigura ca strategia de optimizare SEO va avea succes. Mai exact, un contract ar trebui sa includa urmatorele servicii:
- Research de cuvinte cheie – Acesta reprezinta un proces de elaborare a unei liste ce include cuvinte cheie relevante pentru domeniul de activitate al companiei tale. Relevanta cuvintelor cheie este stabilita in functie de volumul de cautari, bugetul de promovare, strategia de marketing generala, oferta comerciala si intentia de cautare a utilizatorului. Pe baza acestei liste va fi optimizat site-ul tau si va fi creionata intreaga strategie de promovare a acestuia.
- Analiza structurii site-ului – Pentru a te asigura ca site-ul tau este indexat cum trebuie de motoarele de cautare, o analiza a structurii acestuia este esentiala. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le aiba in vedere aceasta analiza: securizarea site-ului, setarea conturilor de Google Analytics si Google Search Console, fisierul Robots.txt, erori de site de tip 4xx, starea indexarii, sitemap-ul XML, viteza de incarcare, meta tagurile.
- Analiza si redactare de continut – Succesul strategiei SEO este strans legat de continutul publicat pe site-ul tau, dar si pe cele ale colaboratorilor (articole, comunicate de presa, advertoriale). Acesta trebuie sa fie optimizat pe cuvinte cheie relevante pentru business-ul tau, unic si cat mai atractiv pentru utilizatori.
- Analiza si optimizare off-page – Off-page se refera la linkurile externe care fac trimitere catre site-ului tau. Serviciile SEO Off-page se focuseaza pe crearea acestor linkuri externe, care dau relevanta si autoritate site-ului tau pentru robotii motoarelor de cautare.
- Monitorizarea rezultatelor si analiza performantei – SEO nu inseamna doar schimbari in site si creare de backlinkuri. Pentru a avea succes este foarte important sa monitorizezi rezultatele obtinute, dar mai ales sa faci o analiza a datelor pentru a veni cu imbunatatiri unde este cazul.
Concluzii
Acum ca am raspuns la intrebari sper ca ti-ai facut o idee despre ce inseamna serviciile SEO si cu cine ar trebui sa lucrezi pentru a obtine rezultate. Fara indoiala, o strategie bine gandita iti poate creste veniturile considerabil. Tine cont ca indiferent cu cine alegi sa lucrezi, serviciile SEO sunt o investitie pe termen lung. Insa, trebuie sa mai stii si ca ROI-ul este mai mare decat al altor metode de promovare specifice mediului online, chiar daca investitia se deruleaza pe un timp mai indelungat.